Büyük depremde yıkılan 752 yıllık Ulu Cami’nin enkazı temizleniyor

– Bursa Büyükşehir Belediyesi depremde tamamen yıkılan Hatay’daki Antakya Ulu Cami’yi ayağa kaldırma çalışmalarına başladı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, asrın felaketinde tamamen yerle bir olan Hatay’daki sembol eserlerden 752 yıllık Antakya Ulu Camii’nin ayağa kaldırılması çalışmalarına başladı. Antakya’da şantiye kurulumu tamamlanırken, ekipler öncelikle kontrollü bir şekilde alan temizleme çalışmasının startını verdi.
Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerden en ağır yarayı alan Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya tamamen yıkıldı ya da büyük zarar gördü. Hatay’ın eski camilerinden biri olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı bilinen tarihî Antakya Ulu Cami de depremlerin ardından yıkılıp, tamamen moloz yığınına döndü. Memlukler döneminde inşa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti. Depremin ardından Hatay’da yaşamın normale dönmesi için yardımların dağıtımını üstlenen, seyyar tuvaletleri kuran ve 3 ayrı bölgede 2000 konteynerden oluşan yaşam alanları hazırlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii’nin de restorasyonu işini de üstlendi.
Çalışma başladı