Hatay’ın mandalinasına Nilüfer desteği

Deprem felaketinin doğurduğu olumsuz şartlar Hataylı üreticinin mandalinasının dallarda kalmasına neden oldu. Nilüfer Belediyesi’nin Hataylı yerel üreticilerden satın alarak Bursa halkına aracısız satışa sunduğu mandalinalar bir günde tükendi. Mandalina yüklenen yeni kamyonlar Bursa’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor.
Mandalinada dünya üçüncüsü Türkiye’nin üçte bir üretimini gerçekleştiren Hataylı üreticiler, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası zorlu şartlarda ürettikleri mandalinaların ağaçta kalma tehlikesiyle karşı karşıya Bursa’nın Nilüfer Belediyesi’nin yardım eli depremzede üreticilere umut oldu.
Depremin hemen ardından çalışmak zorunda kalan üreticiler, acılarını içlerine gömerek mandalina bahçelerinde, ağaçlara gübre verdi, bakımlarını yaptı. Su ve sulama şebekelerindeki arızalar nedeniyle kendi imkanlarıyla tankerlerle bahçelerini sulamaya çalıştılar. Üreticinin emekleri sonuç verdi, mandalina ağaçları ürünle doldu taştı ama şimdi başka bir sorunları var. Depremin de etkisiyle önceki yıllarda var olan ticaret ağı şimdi yok ve emek vererek yetiştirdikleri mandalinalar ellerinde kaldı. Kara kara düşünen üreteciler yıl boyunca gübre ve bakım için yaptıkları masrafı bile karşılayamama kaygısı içinde. Gelecek yıl ağaca zarar vermemesi için ağaç diplerine düşen ürünlerin toplanmasının bile büyük maliyet olduğunu söyleyen Hataylı çiftçiler, “Ürünlerimizi tüketiciye ulaştırmakta sıkıntı yaşıyoruz. Depremle her şey altüst oldu, kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Yöneticiler gelsin tarlada, yerinde halimizi görsün istiyoruz” diyerek çağrıda bulundu.