Hatay’ın Samandağ ilçesinde hasadını yaptığı incirleri evinin damında kurutan çiftçi Gökmen Ekiz, kuruttuğu incirleri 200 ila 350 TL’den satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Ağaç diplerine düşen incirleri domuzlarla paylaşan Ekiz, hasadı neredeyse ikiye böldü.
Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerden olan Hatay’da, sonbahar mevsimine girilirken incir hasadında sona gelindi. Samandağ ilçesi Çanakoluk Mahallesi’nde çiftçilik yapan Gökmen Ekiz, bahçesindeki ağaçlardan incir hasat etmeye başladı. Bahçesindeki incirlerin müdavimi olan domuzlar ile hasadı paylaşan Ekiz, incirleri evinin çatısında kurutuyor. Damda kurutulması için bir süre bekletilen incirler; yemişlik, pekmez ve incir ekmeği olarak değerlendiriliyor. Yemişlik olarak kurutulan incirler, kilo fiyatı 300 TL ila 350 TL arasında satılıyor. Yemişlik dışında pekmez ve incir ekmeği için kurutulan incirler, 200 ila 250 TL arasında alıcı buluyor. Kuru incirin çok fazla maliyetinin olmadığını söyleyen çiftçi Ekiz, kuru incileri satarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığını belirtti.